ДЕНЬ ДІАГНОСТИКИ МЕЛАНОМИ 2018

ДЕНЬ ДІАГНОСТИКИ МЕЛАНОМИ 2018

20 квітня 2018 року в Україні вже вдесяте відбудеться всеукраїнський День діагностики меланоми в рамках панєвропейської програми «Євромеланома», учасниками якої є 30 європейських країн. Програма спрямована на підвищення рівня обізнаності населення про таке захворювання, як меланома, та об’єднання зусиль медиків та ЗМІ у боротьбі з високим рівнем смертності від меланоми шляхом: інформування суспільства про небезпеку родимки, що перероджується, та спонукання медичних працівників до безкоштовних оглядів населення.

Завдяки щорічному проведенню безкоштовних обстежень по всій країні, значна кількість людей забезпечується максимальним доступом до можливостей сучасної діагностики, що дозволяє виявити меланому на ранній стадії, таким чином, допомагаючи лікарям реалізувати стратегію зменшення смертності від цієї хвороби в України.

Найпоширеніший рак в Україні – рак шкіри!

Статистика свідчить, що злоякісні новоутворення шкіри на сьогодні є найбільш поширеним видом онкології в Україні. Згідно соціологічних опитувань, що таке меланома знає кожен 5-й мешканець столиці, а в регіонах лише кожен 10-й з опитаних. В гендерному аспекті про меланому знають 30% чоловіків або кожен третій і 70% жінок – 2/3 від загального числа інформованих. А це означає, що роль жінки у питанні здоров’я родини – ключова, і саме жінка найчастіше першою помічає у свого чоловіка, батьків, дітей підозрілу родимку і б’є на сполох.

Основна мета заходу – донести до громадськості інформацію про таке небезпечне захворювання, як меланома і ризики переродження родимки у злоякісну пухлину.

Меланома – одна з найбільш злоякісних пухлин шкіри, яка протягом першого року після встановлення діагнозу може призвести до смерті. Смертність від меланоми в Україні дуже висока, що пов’язано не з відсутністю методів лікування, а з несвоєчасною діагностикою.

Найнадійніший метод профілактики смертності від меланоми – це її раннє виявлення. При виявленні на ранніх стадіях, меланома є вельми виліковною.

20 квітня, усі медики країни, які приєдналися до проекту, проведуть безкоштовні огляди усіх бажаючих, тим самим долучаться до стратегії подолання високого рівня смертності від меланоми в нашій країні.

Адреси медичних закладів, які прийматимуть безкоштовно 20 квітня по всій Україні, доступні на сайті stop-melanoma.net.

Лист МОЗ України

Додаток до листа МОЗ України

Для інформації:

 Родимки – це доброякісні новоутворення, які під впливом певних факторів (спадковості, ультрафіолету та ін.) можуть перероджуватися, набуваючи властивостей злоякісної пухлини – меланоми.

Меланома – одна з найбільш злоякісних пухлин шкіри, яка протягом першого року після встановлення діагнозу може призвести до смерті.

Всеукраїнський День діагностики меланоми відбувається щорічно з 2009 року в рамках панєвропейського проекту «Євромеланома», учасниками якого є 30 європейських країн, за підтримки Міністерства охорони здоров’я України, Української асоціації лікарів-дерматовенерологів і косметологів, громадської організації «Стоп меланома», Української асоціації дерматоскопії шкіри, а також за підтримки партнера проекту – лабораторій «La Roche-Posay».

Ініціатором проведення безкоштовних оглядів населення на предмет раннього виявлення злоякісних захворювань шкіри є Заслужений лікар України, доктор медичних наук, професор та громадський діяч Ольга Богомолець, котра 2008 року приєднала Україну до проекту «Євромеланома» та стала його координатором в Україні.

Вперше День меланоми в Україні провели 2009 року в Інституті дерматології та косметології доктора Богомолець. Вже через два роки, завдяки просвітницькій кампанії щодо небезпеки захворювання та активній роботі зі ЗМІ, проект набув всеукраїнського масштабу. Всього за 9 років (2009-2017 рр.) проведення Дня Меланоми в Україні було оглянуто 305535 людей, серед яких було виявлено 954 випадків меланоми та 2708 випадків раку шкіри.

Статистика свідчить, що злоякісні новоутворення шкіри на сьогодні є найбільш поширеним видом онкології в Україні. Лише минулого 2017 року за один день оглядів по Україні попередній діагноз меланоми було встановлено у 185, рак шкіри – у 607 людей. Загалом було оглянуто 69577 осіб по всій країні.

Для ефективної боротьби з захворюванням в умовах сьогодення потрібно:

  • інформувати населення про ознаки захворювання та профілактику. Використовуючи систему самодіагностики АКОРД кожен може обстежити себе та рідних на предмет виявлення небезпечних родимок;
  • популяризувати культуру здоров’я та профілактичні огляди, котрі сприяють ранній діагностиці захворювання.

У рамках просвітницької кампанії за сприяння громадської організації «Стоп меланома» створено інтернет-ресурс, на якому кожен українець може отримати більш детальну інформацію про меланому та шляхи її профілактики: www.rodinki.com.ua.

Адреси медичних закладів по Україні, в яких можна пройти безкоштовне обстеження 20 квітня в рамках цьогорічного Дня боротьби з меланомою, доступні на сайті www.stop-melanoma.net.

Співпраця медичної спільноти з представниками ЗМІ дає свої результати. Завдяки їх спільній інформаційній кампанії зростає обізнаність населення. Так, згідно соціологічних опитувань, що таке меланома знає кожен 5-й мешканець столиці, а в регіонах лише кожен 10-й з опитаних. В гендерному аспекті про меланому знають 30% чоловіків або кожен третій, і 70% жінок – 2/3 від загального числа інформованих. Жінки частіше за чоловіків звертаються за допомогою до лікарів: на консультації та видалення підозрілих новоутворень шкіри у медичні заклади приходять 15% чоловіків і 85% жінок.

Керівництво та лікарі Інституту дерматології та косметології доктора Богомолець регулярно проводять заходи, спрямовані на підвищення кваліфікації лікарів-дерматовенерологів, а також підготовку нових спеціалістів. Цього року вже проведено ряд спеціалізованих курсів для лікарів, а також 2 березня – Український дерматоскопічний конгрес UDC, 7 березня – відкриту лекцію до Дня боротьби з меланомою за участі ізраїльських спеціалістів.

 

Довідка Дня меланоми. Результати проведення 

21 травня 2009 року вперше в Україні був проведений День меланоми. За результатами його проведення в Києві Інститутом дерматокосметології доктора Богомолець було безкоштовно обстежено 232 особи, серед яких було виявлено 8 випадків меланоми і 10 раків шкіри.

14 травня 2010 року День меланоми був проведений із застосуванням новітньої методики скринінгового обстеження новоутворень, що дозволило оглянути 475 осіб, серед яких було діагностовано 9 меланом і 23 раків шкіри.

20 травня 2011 року День меланоми вперше відбувся не тільки в Києві. Одночасно в 22 містах України було оглянуто 4039 осіб, серед яких було виявлено 90 меланом і 117 випадків раку шкіри.

18 травня 2012 року захід відбувся в 28 містах, де 77 лікарів оглянули 4576 осіб і виявили 61 меланому та 187 раків шкіри.

17 травня 2013 року День меланоми проводився в 30 містах країни. В оглядах взяли участь 147 лікарів, якими було оглянуто 9648 осіб, з них 1152 людини було оглянуто в Інституті дерматокосметології доктора Богомолець. По всій Україні було виявлено 168 випадків меланоми і 352 раку шкіри.

25 квітня 2014 року з 9 ранку до 18 години вечора в Інституті дерматокосметології доктора Богомолець оглянули 813 пацієнтів, і виявили 3 меланоми, 15 раків шкіри.

24 квітня 2015 року в Інститут дерматокосметології доктора Богомолець в Києві на огляди прийшли 1132 людини. Серед них було виявлено 5 випадків меланом, 31 рак шкіри. У всіх областях України та в Києві було оглянуто 120 834 особи. Попередній діагноз меланоми встановлений в 208 випадках, рак шкіри – в 750. Цього року, зважаючи на те, що багато громадян, які проживають на непідконтрольних Україні територіях, не мають можливості прийти на прийом до лікаря, в рамках Дня меланоми 2015 кожен отримав можливість перевірити свою родимку по інтернету безкоштовно, відправивши фото на спеціальний ресурс TELEDERM.com.ua. Так додатково було оброблено 100 звернень, з яких було виявлено 2 меланоми і 6 раків шкіри.

22 квітня 2016 року в Інститут прийшли 862 людини, серед яких лікарі діагностували 7 випадків меланом і 22 раків шкіри. За допомогою дистанційної діагностики TELEDERM.com.ua додатково було оброблено 146 звернень, серед яких попередньо виявлено 1 меланому. Всього по Україні було оглянуто 95341 осіб, серед них виявлено 222 випадки меланоми, 647 випадків раку шкіри.

13 квітня 2017 року лікарями Інституту дерматокосметології доктора Богомолець було оглянуто 1072 пацієнта, серед яких у 10 пацієнтів попередньо діагностовано меланому і у 32 – рак шкіри. Всього лікарями профільних державних і приватних медичних установ України та м. Києва було оглянуто 69577 пацієнтів, серед яких у 185 осіб встановлено попередній діагноз «меланома» і у 607 – рак шкіри. Додатково в рамках Дня меланоми 2017 року за допомогою сервісу дистанційної діагностики родимок TELEDERM.com.ua 271 особа з усієї України направила фото родимок і отримала безкоштовну консультацію лікарів Інституту. З них було встановлено 4 підозри на меланому та 3 підозри на рак шкіри.

Всього за 9 років (2009-2017 рр.) проведення Дня Меланоми в Україні було оглянуто 305535 людей, серед яких було виявлено 954 випадків меланоми та 2708 випадків раку шкіри.