ВИНАЙДЕНО «ЕЛЕКТРОННУ ШКІРУ» З ФУНКЦІЄЮ ПАМ’ЯТІ

web_version_final_orange_nature_press_site_1396283189_full

ВИНАЙДЕНО «ЕЛЕКТРОННУ ШКІРУ» З ФУНКЦІЄЮ ПАМ’ЯТІ

Група дослідників Техаського університету в Остіні працює над переносним електронним пристроєм, тонким, як тимчасове татуювання . Він буде здатний зберігати і передавати дані про рухи людини, «добувати» діагностичну інформацію , а також переносити ліки через шкіру пацієнта.

Новий пристрій поєднає в собі функції моніторингу за станом хворого і його лікування. Він складається з датчиків, які розпізнають температуру і рух , магніторезистивної оперативної пам’яті і ліків (все це виготовлено з пластичних наноматеріалів ) і основи – липкого пластиру, за своєю м’якістю і пластичністю нагадує шкіру . Довжина «електронної шкіри» з функцією пам’яті – приблизно 4 см, ширина – 2 см, товщина – 0,003 мм.

До початку випробувань прототипу на пацієнтах ще дуже далеко. Пристрій ще необхідно забезпечити джерелом живлення і передавачем даних – настільки ж компактними і бажано гнучкими. Ці функції можуть виконати мініатюрні літієві батареї і RFID- мітки, однак вони все ще занадто жорсткі для такого м’якого, як шкіра, електронного пристрою.

Однак навіть якщо б такі гнучкі компоненти були б доступні, то дані, передані по бездротовій мережі, ще повинні будуть перетворюватися в читабельний цифровий формат, а для передачі сигналів може знадобитися посилення. Наділення ж пристрою товщиною як штучне татуювання такими можливостями – вкрай складне завдання. Тим не менше – перший крок вже зроблений.

За матеріалами статті Son, D. et al. Nature Nanotechnol. http://dx.doi.org/10.1038/NNANO.2014.38 (2014).