ЧАСТЕ ВІДВІДУВАННЯ СОЛЯРІЮ ПІДВИЩУЄ РИЗИК РАКУ ШКІРИ

200px-University_of_Dundee_CrestВідвідувачі солярію ризикують захворіти на рак шкіри, навіть якщо вони не отримують опіків.

Вчені з Університету Данді у Великій Британії та медичного центру Лейденського університету у Нідерландах презентували результати своїх досліджень на конференції в Единбургу.

Дослідники звертають увагу на те, що в попередженнях про ризик соляріїв переважно йдеться про небезпеку меланоми, яка становить лише 1% від всіх захворювань на рак шкіри. При цьому мова про пласкоклітинний рак іде дуже рідко.

В рамках дослідження, результати якого цього тижня оприлюднені на Світовому конгресі щодо раку шкіри в Единбурзі, було показано, що пересічний відвідувач соляріїв віком від 20 до 35 років, який засмагає по 12 хвилин раз на вісім днів, має на 90% вищі шанси захворіти на пласкоклітинний рак шкіри до 50-и років.

Хоча пласкоклітинна карцинома поступається меланомі за рівнем смертності, від неї все одно щороку помирає близько 500 людей у Великій Британії.

У січні 2013 року ці ж вчені з Університету Данді опублікували дослідження, в якому виміряли рівень ультрафіолетового опромінення у 400 соляріях Англії.

“додаткові дози ультрафіолетового випромінювання у сукупності з щоденним випромінюванням від сонця суттєво підвищують ризик виникнення пласкоклітинної карциноми”

Гаррі Мозелі, професор з Університету Данді

Виявилося, що дев’ять з десяти соляріїв випромінюють більше ультрафіолету, ніж це передбачено європейськими нормами безпеки.

Ці цифри використали в останньому аналізі, який також враховував середню тривалість сеансів у соляріях, річну кількість цих сеансів, а також сукупне ультрафіолетове опромінення, яке отримає людина від сонця.

За частого відвідування соляріїв ризик пласкоклітинної карциноми зростає на 180%.

Солярії, які випромінюють найменше ультрафіолету, все одно підвищують небезпеку захворювання на 40%.

Old_Medical_School_DundeeОдин з авторів дослідження, професор Гаррі Мозелі з Університету Данді, говорить: “Є ціла низка наслідків штучної засмаги, про які люди мають знати”.

“Результати нашого дослідження вказують, що додаткові дози ультрафіолетового випромінювання у сукупності з щоденним випромінюванням від сонця суттєво підвищують ризик виникнення пласкоклітинної карциноми”, – додає вчений.

Раніше одним з аргументів на захист індустрії соляріїв було те, що вони не підвищують ризик раку шкіри, якщо людина не обпікає шкіру. Однак дане дослідження послаблює це твердження, говорять вчені.

“Це те, про що треба попередити людей, щоб вони були повністю обізнані про ризики, обираючи похід до солярію”, – підсумовує дослідниця Ніна Год.

За даними сайту BBC Ukraine