ГРОМАДСЬКА ДЕРМАТОВЕНЕРОЛОГІЯ – СУЧАСНИЙ ПІДХІД ДО ОРГАНІЗАЦІЇ ДЕРМАТОВЕНЕРОЛОГІЧНОЇ ДОПОМОГИ

ГРОМАДСЬКА ДЕРМАТОВЕНЕРОЛОГІЯ – СУЧАСНИЙ ПІДХІД ДО ОРГАНІЗАЦІЇ ДЕРМАТОВЕНЕРОЛОГІЧНОЇ ДОПОМОГИ

Короленко В.В., Степаненко В.І. , Грузєва Т.С.
(Східноєвропейський журнал громадського здоров’я, 2015, №2(23), с.42-45)

Oblo_gromzdorГромадська дерматовенерологія (англ. Public Health or Community Dermatology and Venereology) є комплексною сучасною  дисципліною на перетині громадського здоров’я (Public Health) та дерматовенерології (Dermatology and Venereology). Вона охоплює організаційні аспекти здоров’я шкіри і профілактики дерматозів та захворювань, що передаються статевим шляхом, у всіх групах населення.

В рамках догляду за шкірою всі медичні працівники повинні бути навчені спостерігати і розпізнавати стан шкіри, враховуючи, що помилки при діагностиці, які зустрічаються тут досить часто, можуть призвести до інвалідності або смерті. На жаль, реальність є такою, що внесок, який могла б зробити дерматологія шляхом пропаганди підтримки здоров’я шкіри і універсального догляду за нею,  посідає друге місце серед пріоритетів дерматовенеролога / дерматолога у всьому світі. Більшість з тих, хто здобув серйозну підготовку в цій галузі, заробляють на життя не в галузі громадського здоров’я, а, як правило, у практичній медицині в містах, або, меншою мірою, в дослідницькій дерматології.  Світ потребує обидва профілі дерматовенерологів, але не менш необхідні вигоди, одержувані від покращення рівня популяційного здоров’я, що є результатом, у тому числі, профілактичної роботи та зниження вартості широко доступних ефективних засобів для догляду за шкірою та косметики для забезпечення здоров’я та естетичної привабливості шкіри.

Побудова сучасного громадського здоров’я в Україні набуває нових відтінків у світлі імплементації Угоди про асоціацію з ЄС. Враховуючи існуючі глобальні виклики, які ставлять дерматологічні проблеми перед кожною національною системою охорони здоров’я, слід розглядати дерматовенерологічну службу як одного з основних гравців на полі громадського здоров’я України і ставити перед нею відповідні завдання в ході реформування. Саме тому розвиток громадської дерматовенерології як комплексної дисципліни в складі як дерматовенерології, так і громадського здоров’я, є актуальним на сьогодні, враховуючи соціально-економічну доцільність першочергового розвитку профілактичного напрямку, у тому числі третинної профілактики (реабілітації хворих, що втратили можливість повноцінної життєдіяльності). При цьому важливо не допускати перекосів у бік первинної профілактики за рахунок значного зменшення витрат на вторинну та третинну, оскільки це може призвести в деяких випадках до відчутного погіршення якості життя і навіть загибелі соціально незахищених пацієнтів.

Повний текст статті