СПАЛАХ ГАРЯЧКИ ЗІКА У ЛАТИНСЬКІЙ АМЕРИЦІ

160122144740_zika_virus_social_impact_1_624x351_apСПАЛАХ ГАРЯЧКИ ЗІКА У ЛАТИНСЬКІЙ АМЕРИЦІ

Хвороба, яку спричинює вірус Зіка, — гостре інфекційне захворювання, яке зумовлює вірус Зіка з роду Flavivirus. Відносять її до арбовірусних хвороб. Перебігає відносно доброякісно, з нетривалою гарячкою без виразної інтоксикації, і висипом. У 2007 р. великий спалах в Океанії показав, що вірус Зіка здатний поширюватися далеко за межі свого первинного ареалу в Африці. Упродовж декількох років хвороба поширилась Океанією, а 2015 року її було виявлено у Південній та Центральній Америці, починаючи з Бразилії та Колумбії. На 18 січня 2016 р. хворобу серед людей було зареєстровано вже у 24 країнах цього регіону.
Станом на 21 грудня 2015 р. влада Франції сповістила про випадки хвороби на території своїх двох заморських департаментів — Французької Гвіани та Мартиники і на 18 січня 2016 р.— про випадки захворювання на території ще 2-х своїх заморських департаментів — на Сент-Мартені та Гваделупі. 31 грудня 2015 р. влада США сповістила світову спільноту, що перший випадок хвороби підтверджено на теренах країни у Пуерто-Ріко.

Zika.Virus.Rash.Arm.2014

Хвороба привертає пильну увагу до себе через можливість значного світового поширення, легкого зараження мандрівників, а також через імовірність уражень нервової системи, а ще й високої тератогенної дії вірусу, яку підозрюють через збільшення кількості новонароджених з вродженою вадою — мікроцефалією, що виявлено на сьогодні у ендемічних по вірусу районах Бразилії.
Інформація ВООЗ про гарячку Зіка: http://www.who.int/mediacentre/factsheets/zika/ru/
Існують дані щодо можливості статевого шляху передачі вірусу Зіка: http://wwwnc.cdc.gov/eid/article/17/5/10-1939_article
У зв’язку із світовою загрозою хвороби, яку спричинює вірус Зіка, ВООЗ терміново скликає на 1 лютого 2016 року засідання комітету Міжнародних медико-санітарних правил. Комітет має вирішити питання чи вважати цей спалах таким, що може являти надзвичайну ситуацію в галузі світової охорони здоров’я та підлягає регуляції цими правилами. Хоча причинно-наслідковий зв’язок між інфекцією, яку чинить вірус Зіка, та вродженими дефектами і неврологічними синдромами поки не встановлено, але існує сильна підозра такої потенції. У найближчі тижні ВООЗ також скликає експертів для вирішення важливих прогалин у знаннях про вірус Зіка і його потенційного впливу на вагітних, людських ембріонів, дітей і дорослих.