ВІРУС ЗІКА І ПЕРЕДАЧА СТАТЕВИМ ШЛЯХОМ: ПОЯСНЕННЯ ВООЗ

852845991ВІРУС ЗІКА І ПЕРЕДАЧА СТАТЕВИМ ШЛЯХОМ: ПОЯСНЕННЯ ВООЗ

Чи може вірус Зіка передаватися статевим шляхом?

Можливо. Вірус Зіка передається, головним чином, комарами Aedes, але зареєстровані деякі випадки інфікування, яке відбулося, мабуть, статевим шляхом.

Як можна захиститися?

Всі люди, інфіковані вірусом Зіка, і їхні сексуальні партнери, особливо вагітні жінки, повинні отримувати інформацію про ризики передачі вірусу Зіка статевим шляхом, варіанти контрацепції і практики безпечного сексу. По можливості, вони повинні мати доступ до презервативів і використовувати їх правильно і постійно.

Жінки, що мали незахищений секс і підозрюють, що вони можуть бути інфіковані вірусом, повинні мати доступ до служб екстреної контрацепції і консультування, якщо вагітність для них небажана.

Сексуальні партнери вагітних жінок, що живуть в районах, де, як відомо, відбувається місцева передача вірусу Зіка, або повертаються з таких районів, повинні практикувати безпечний секс або утримуватися від нього (під час вагітності).

У більшості людей вірус Зіка не викликає ніяких симптомів. Чи впливає цей факт на дані рекомендації?

Так, відсутність симптомів є ускладнюючим фактором. У зв’язку з тим, що у більшості людей, інфікованих вірусом Зіка, симптоми відсутні, люди, що живуть в районах, де відбувається місцева передача вірусу Зіка, повинні передбачати практику безпечного сексу або утримання.

Крім того, люди, що повертаються з районів, де відбувається місцева передача вірусу Зіка, повинні передбачати практику безпечного сексу або утримання, щонайменше, протягом чотирьох тижнів після їх повернення.

Незалежно від спалахів вірусної інфекції Зіка, ВООЗ завжди рекомендує практикувати безпечний секс, включаючи правильне і постійне використання презервативів для запобігання ВІЛ, інших інфекцій, що передаються статевим шляхом, та небажаної вагітності.

Вірус Зіка виявлений в сім’яній рідині. Чи слід регулярно тестувати сім’яну  рідину на вірус Зіка?

ВООЗ не рекомендує проводити регулярне тестування сім’яної рідини для виявлення вірусу Зіка.