В МОЗ ОБГОВОРИЛИ СИСТЕМНІ КРОКИ В ДІЯЛЬНОСТІ ГАЛУЗІ НА 2016 РІК

Без імені2В МОЗ ОБГОВОРИЛИ СИСТЕМНІ КРОКИ В ДІЯЛЬНОСТІ ГАЛУЗІ НА 2016 РІК

03 травня за дорученням Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана в МОЗ України під головуванням в.о. Міністра охорони здоров’я України Віктора Шафранського відбулась робоча нарада щодо пріоритетних питань діяльності Міністерства на 2016 рік.

В нараді взяли участь керівництво МОЗ України, головні позаштатні спеціалісти МОЗ України, керівники структурних підрозділів з питань охорони здоров’я обласних державної адміністрації, представники ДУ “Український інститут стратегічних досліджень МОЗ України”, науковці, практикуючі лікарі.

Віктор Шафранський запропонував професійному фаховому середовищу продискутувати і опрацювати ті стратегічні імперативи, які дозволять здійснити дієві зміни в системі охорони здоров’я та відповідатимуть реальним потребам людей. Він підкреслив, що багато розроблено нормативно-правових актів, напрацьовано законопроектів, але потрібно зосередитись на тому, щоб населення відчуло швидкі якісні зміни в системі надання медичної допомоги.

Запропоновано до розгляду та обговорення конкретні кроки для змін в системі доступу населення до якісної медичної допомоги: короткострокові, середньострокові та довгострокові (фундаментальні), які призведуть до зміни моделі доступу до медичної допомоги:

– диспансеризація;

– побудова сучасної екстреної медичної допомоги;

– розвиток первинної ланки медичної допомоги;

– зміна моделі доступу населення до якісних ліків;

– реформа системи громадського здоров’я;

– зміна системи фінансування медичних послуг;

– зміна системи управління системою охорони здоров’я.

На думку більшості присутніх, пріоритетом галузі на сьогодні залишається розвиток первинної медичної допомоги, посилення ролі спеціалізованої та високоспеціалізованої допомоги з акцентом на кардіологічній, онкологічній, травматологічній допомозі, зміни в підготовці медичних кадрів, стандартизація медичної допомоги, а також, в перспективі, впровадження загальнообов’язкового державного медичного страхування.

Також було наголошено на необхідності удосконалення роботи екстреної медичної допомоги (ЕМД), а саме, створення оперативно-диспетчерських служб та відділень екстреної (невідкладної) медичної допомоги, забезпечення матеріально-технічними та лікарськими засобами, підвищення доступності та якості ЕМД.

Окремо закцентовано на впровадженні змін у фармацевтичній галузі з метою забезпечення населення якісними, ефективними та доступними лікарськими засобами.

Підсумовуючи фахову дискусію, Віктор Шафранський доручив в найкоротші терміни за результатами наради підготувати документ для розгляду Прем’єр-міністру України щодо стратегічних напрямів діяльності МОЗ України на 2016 рік.

Прес-служба МОЗ України