ПРОТИЗАПАЛЬНІ ПРЕПАРАТИ МОЖУТЬ АКТИВІЗУВАТИ РІСТ ВОЛОССЯ

logo

ПРОТИЗАПАЛЬНІ ПРЕПАРАТИ МОЖУТЬ АКТИВІЗУВАТИ РІСТ ВОЛОССЯ

Європейські дослідники встановили, що протизапальні препарати можуть активізувати ріст волосся. У ході експериментів на мишах вчені з Іспанського національного онкологічного дослідного Центру, Манчестерського і Мюнстерського університетів виявили, що у тварин, які отримують протизапальні препарати, починає відновлюватися пошкоджений волосяний покрив на тілі.
journal.pbio.1002002.g002

На фото піддослідні миші: зліва – група контролю, справа – після уведення клодронат-інкапсульованих ліпосом (CL-lipo), які,потрапивши в макрофаги, індукують їх апоптоз.

 

Результати дослідження опубліковані в журналі PLoS Biology.
У розвитку запальної реакції велику роль відіграють макрофаги – клітини імунної системи, здатні до активного захоплення і перетравлювання бактерій і загиблих клітин. Як з’ясували вчені, коли макрофаги, що оточують стовбурові клітини волосяних фолікулів, помирають в процесі життєдіяльності, відбувається виділення сигнальних молекул Wnts. Коли дослідники ввели мишам інгібітор Wnts, це, навпаки, уповільнило зростання шерсті у гризунів. Таким чином, молекули Wnts відіграють важливу роль у процесі активації росту волосся.
«Наше дослідження вказує на важливість макрофагів як регуляторів регенеративних процесів, що протікають в шкірі, що не пов’язане з їх первинною функцією фагоцитозу», – зазначили автори.
Дослідники впевнені, що більш глибоке розуміння механізму активації стовбурових клітин волосяних фолікулів макрофагами дозволить розробити нові технології відновлення волосся у людей, страждаючих облисінням.

Castellana D, Paus R, Perez-Moreno M (2014) Macrophages Contribute to the Cyclic Activation of Adult Hair Follicle Stem Cells. PLoS Biol 12(12): e1002002. doi:10.1371/journal.pbio.1002002