Памяті професора Маврова Геннадія Івановича
21 липня 2021 року передчасно пішов у вічність Мавров Геннадій Іванович – доктор медичних наук, професор, завідувач відділу ІПСШ/ВІЛ ДУ „Інституту дерматології і венерології НАМН України, завідувач кафедри дерматовенерології та ВІЛ/СНІД Харківської медичної академії післядипломної освіти МОЗ України
Г.І. Мавров народився 31 жовтня 1959 р. в місті Жданов (нині Маріуполь), Донецької області. У 1977-1983 рр. навчався в Харківському медичному інституті, де й почав свою наукову діяльність в 1980 р. у Студентському Науковому Товаристві під керівництвом професора Б.А. Задорожного та був залишений на кафедрі шкірних та венеричних хвороб для науково-педагогічної роботи, де навчався у клінічній ординатурі в 1983-1985 рр. У 1985 році Г.І. Мавров був обраний на посаду асистента кафедри, де пропрацював до 1993 року.
У 1988 році захистив кандидатську дисертацію «Виявлення хламідійної інфекції за допомогою твердофазного імуноферментного аналізу», у 1996 році – докторську дисертацію «Репродуктивна функція у хворих на хламідіоз та мікоплазмоз : оцінка стану. лікування та профілактика порушень».
З 1996 по 2009 рік Г.І. Мавров працював на посаді завідувача відділення венерології Інституту дерматології та венерології Національної Академії медичних наук України. У 2009-2012 рр. – директор цього інституту. З 2012 року очолював відділ ІПСШ / ВІЛ.
Він активно займався дослідженнями в області інфекцій, що передаються статевим шляхом (ІПСШ). Наукові досягнення пов’язані з вивченням сифілісу, хламідіозу, трихомонозу, герпесу, а також ВІЛ-інфекції.
З 2009 р. Г.І. Мавров був завідувачем кафедри дерматовенерології та ВІЛ/СНІД Харківської медичної академії післядипломної освіти МОЗ України, де підготував велику кількість спеціалістів в різних галузях дерматовенерології.
Г.І. Мавров постійно брав участь у підготовці та атестації наукових і науково-педагогічних кадрів: підготував 5 докторів та 15 кандидатів наук. Ним опубліковано понад 600 наукових робіт, у тому числі 4 монографії, 65 навчально – методичних посібників, 26 патентів України У 2008-2018 рр. представляв Україну в Міжнародному союзі проти ІПСШ – International Union against Sexually Transmitted Infections (IUSTI). Також професор Г.І. Мавров був віце-президентом Української асоціації лікарів-дерматовенерологів і косметологів; членом Європейської Академії Дерматовенерології (EADV); членом Міжнародного Союзу проти інфекцій, що передаються статевим шляхом (IUSTI); членом спеціалізованої вченої ради Д 64.603.01 при ДУ «Інститут дерматології та венерології НАМН України» за спеціальністтю 14.01.20 – шкірні та венеричні хвороби; членом редколегії ряду спеціалізованих фахових журналів України.
Світла пам’ять про Г.І.Маврова — лікаря-дерматовенеролога, науковця, педагога, громадського діяча — назавжди залишиться в серцях його учнів, колег та всіх, хто його знав.
Президія УАЛДВК