КОРОНАВІРУСНА ХВОРОБА COVID-19: ЧИ МОЖЛИВИЙ СТАТЕВИЙ ШЛЯХ ПЕРЕДАЧІ?

КОРОНАВІРУСНА ХВОРОБА COVID-19: ЧИ МОЖЛИВИЙ СТАТЕВИЙ ШЛЯХ ПЕРЕДАЧІ?

У грудні 2019 року у Вухані, Китай стався спалах пневмонії, пов’язаної з коронавірусною хворобою 2019 (COVID-19), і швидко поширився у інші частини Китаю та за його межі, набувши характеру пандемії. Підтверджено, що COVID-19 має властивість передаватися від людини до людини, головним чином, за допомогою повітряно-крапельного механізму передачі вірусу через аерозольні, переважно великодисперсні, виділення з дихальних шляхів. Інші механізми передачі потребують додаткової перевірки. Коронавірус, що спричиняє COVID-19 (SARS-CoV-2), виявлено у зразках калу, шлунково-кишкового тракту, слини та сечі.
Природно, що при вивченні збудника нової хвороби виникає і питання щодо можливості контактного механізму передачі, у тому числі статевим шляхом. Щодо цього є дві протилежні точки зору, підкріплені дослідженнями. Наводимо їх результати.

Перше дослідження китайських авторів (Li D, Jin M, Bao P, Zhao W, Zhang S. Clinical Characteristics and Results of Semen Tests Among Men With Coronavirus Disease 2019. JAMA Netw Open. 2020;3(5):e208292. doi:10.1001/jamanetworkopen.2020.8292) проведене 26.01.2020-16.02.2020 у лікарні Shangqiu Municipal Hospital, визначеною відповідальною за лікування COVID-19 в окрузі Шанцю провінції Хенань, Китай. Досліджували чоловіків, у яких був підтверджений цей діагноз. Із 38 учасників дослідження, які надали зразок сперми, 23 учасники (60,5%) досягли клінічного одужання, а 15 учасників (39,5%) перебували в гострій стадії інфекції. Результати тестування сперми виявили, що у 6 пацієнтів (15,8%) результати щодо SARS-CoV-2 були позитивні, у тому числі у 4 з 15 пацієнтів (26,7%), які перебували в гострій стадії інфекції, та 2 з 23 пацієнтів (8,7%), які були у стадії реконвалесценції.

Друге дослідження (Pan F, Xiao X, Guo J, Song Y, Li H, Patel DP, Spivak AM, Alukal J,P, Zhang X, Xiong C, Li PS, Hotaling JM, No evidence of SARS-CoV-2 in semen of males recovering from COVID-19, Fertility and Sterility (2020), doi: https://doi.org/10.1016/j.fertnstert.2020.04.024) проведене лікарями Китаю та США на клінічних даних з Вуханю, Китай 26.01.2020-02.03.2020. Було залучено 34 чоловіків на стадії реконвалесценції. Автори не виявили SARS-CoV-2 у спермі цих чоловіків, які одужували після COVID19, приблизно через місяць після початкового підтвердження COVID-19. Водночас, автори визнають, що не можуть остаточно виключають наявність SARS-CoV-2 у спермі під час гострої інфекції з вираженими симптомами COVID-19.  Це дослідження не повністю виключає можливість передачі коронавірусу статевим шляхом. Розмір вибірки занадто малий, щоб зробити певні висновки, і в дослідження не було включено пацієнтів із важкими формами захворювання. «Можливо, у людини, яка переносить важку форму хвороби COVID-19, може бути підвищене вірусне навантаження, що може призвести до більшої ймовірності інфікування сперми. Ми просто не маємо відповіді на це зараз “, – повідомив згодом один із авторів дослідження  J.M. Hotaling. Дослідники також вивчали експресію двох ключових генів, ангіотензинперетворюючого ферменту 2 (ACE2) та трансмембранної серинної протеази 2 (TMPRSS2). Ці гени діють як рецептори вірусу, дозволяючи йому інфікувати та розмножуватися всередині клітин. Важливо, щоб обидва рецептори були присутніми в клітині, щоб коронавірус заразив її. У тканинах яєчок пацієнтів-учасників дослідження гени, що кодують ці два білки, були виявлені лише у чотирьох із 6500 клітин, що дає надію на малу ймовірність інфекційного процесу в тканинах яєчок.

Підсумовуючи обговорення обох досліджень, зазначимо: якщо можна буде довести у подальшому, що SARS-CoV-2 може передаватися статевим шляхом, переривання цього шляху може бути важливою частиною профілактики інфекції. Утримання або використання презервативів може розглядатися як профілактичний засіб для таких пацієнтів. Крім того, варто відзначити, що існує потреба в дослідженнях, що контролюють розвиток плода. Уникнення контакту зі слиною та кров’ю пацієнта може виявитися недостатньо, оскільки виживання SARS-CoV-2 у спермі пацієнта, що одужує, може підтримувати ймовірність зараження інших. Потрібні також подальші дослідження, аби зрозуміти довгостроковий вплив SARS-CoV-2 на репродуктивну функцію чоловіків, у тому числі фертильність і ендокринну функцію  яєчок.

Короленко В.В.