АНОНСОВАНО ВИХІД НОВИХ СТАНДАРТІВ ВООЗ З ЛІКУВАННЯ ГОНОРЕЇ ТА ХЛАМІДІОЗУ

юстиАНОНСОВАНО ВИХІД НОВИХ СТАНДАРТІВ ВООЗ З ЛІКУВАННЯ ГОНОРЕЇ ТА ХЛАМІДІОЗУ

Президент Міжнародного союзу проти інфекцій, що передаються статевим шляхом (IUSTI) професор Девід Льюїс (Prof David A Lewis) у своєму посланні від 16 червня 2016 р. анонсував вихід у липні нових Стандартів ВООЗ з лікування гонореї та хламідіозу. Нові стандарти містять низку відмінностей від попередньої версії (2003 р.). Зокрема, вони припускають, що подвійна терапія краща від монотерапії для людей з гонореєю ано-генітальної і орально-глоткової локалізації; з першої лінії терапії виключений ципрофлоксацин та ін.
Нові рекомендації по ІПСШ були розроблені при підтримці Університету Макмастера, Канада, відповідно до жорстких вимог ВООЗ до розробки медичних стандартів на основі фактичних даних. Передбачається, що в міру необхідності будуть відбуватися більш часті орієнтовні зміни і оновлення.

Gonococcal_urethritis_PHIL_4085_loresПрезидент IUSTI також інформує про створену у травні 2016 р. ініціативу з боротьби з антимікробною стійкістю гонококів – Глобальне Партнерство досліджень і розвитку антибіотиків (GARD). Це спільна ініціатива програми “Ліки для забутих хвороб”(DNDi) і ВООЗ. Фінансування програми вже надходить від урядів Німеччини, Нідерландів, Південної Африки і Великобританії; крім того, ініціатива GARD також фінансується організацією “Лікарі без кордонів”. Візія GARD полягає у співпраці з державним і приватним секторами з розробки нових антибіотиків для лікування у випадках резистентності до протимікробних препаратів та сприянні їх відповідальному використанню для оптимального збереження, при забезпеченні справедливого доступу для всіх, з акцентом на глобальних потребах в галузі охорони здоров’я.

Довідково. Щодня більше одного мільйона чоловік набувають ІПСШ. За оцінками, щорічно 357 мільйонів чоловік набувають одну з чотирьох ІПСШ – хламідіоз (131 млн), гонорею (78 млн), сифіліс (5,6 млн) або трихомоніаз (143 млн). Більше 500 мільйонів людей живуть з інфекцією генітального ВПГ (герпесу). На будь-який момент часу понад 290 мільйонів жінок інфіковані ВПЛ, однією з найбільш поширених ІПСШ.